Keresés
Jelentkezési lap rajzpályázathoz 2018 október
EFOP-1.3.7-17-2017-00205

EFOP-1.3.7-17-2017-00205

„ Mozgáskorlátozottak Balassagyarmati Egyesülete és a rimóci Római Katolikus Egyházközség közösségfejlesztő tevékenységének bővítése a társadalmi kohézió erősítése érdekében ” 

Letöltés PDF formátumban

Boldog Karácsonyt!
Európai uniós támogatásból megvalósuló fejlesztési informáci

Tájékoztató a közlekedőképesség-minősítési rendszer felülviz
M3-as metró: várhatóan megállapodás születik a MEOSZ és a Fő
Tájékoztatás a közlekedési kedvezményeket érinto változásokk
Sorstársi rehabilitációs mentor felhívás
Sortársi Rehabilitációs Mentor program Képzési felhívás mell
Pályázati adatlap sorstársi rehabilitációs mentor programra
Rajzpályázatra beérkezett alkotások
Elnyert pályázatok
EFOP Együtt a közösségekért

Balassagyarmati egyesület: hatalmas lehetőséget kaptak a pályázattal /A Humanitás 2017. júliusi szám

Hírek - 2017-08-29
Balassagyarmati egyesület: hatalmas lehetőséget kaptak a pályázattal /A Humanitás 2017. júliusi szám

 

Nagyot lendít a Mozgáskorlátozottak Balassagyarmati Egyesületén a szeptembertől induló európai uniós pályázat. A három éven át tartó közösségfejlesztő programokkal nemcsak a fogyatékossággal élők nyernek, hanem Nógrád megye lakossága is.

 

– Jókor jött a 25 millió forintos uniós pályázat, mert kihúzza az egyesületet a gödörből – jelenti ki Juhászné Kovács Judit elnök. – Nem voltunk fizetésképtelenek, de minden forintot meg kellett gondolnunk, mire adjuk ki, mert a közel kétezres tagság óriási felelősséget jelent. Nagyon hálás vagyok a MEOSZ elnökségének, hogy a tavaly májusi közgyűlésen összehozott bennünket a Tender Európa pályázatíró céggel, ekkora projektbe nem mertünk volna egyedül belevágni. E lehetőség nélkül valószínűleg még rosszabb anyagi helyzetbe kerülünk, most viszont három éven keresztül közösségépítő programok sokaságát tarthatjuk hét településen, így Balassagyarmaton, Dejtáron, Drégelypalánkon, Érsekvadkerten, Rétságon, Salgótarjánban és Szécsényben. Élményt adunk a tagjainknak, főleg az egyedül maradt embereknek van szükségük baráti közösségre, arra, hogy a személyes találkozókon elmondják gondjaikat, igényiket, kéréseiket. Emellett népszerűsítjük az egyesületet, tagokat, önkénteseket toborzunk, kapcsolatot építünk. Bízom benne, hogy megerősödünk, és újra visszatér a régi hírnevünk!

 

– Hogyan fogadták a polgármesterek, hogy most a civilek adnak a településeknek?

– Rendkívül örültek, hogy a településükön felpezsdül kicsit az élet. A szűkös anyagiak miatt ugyanis egyre kevesebb rendezvényre kerül sor, és ez kihat a közhangulatra. Megígértek, hogy ötleteket adnak, segítenek a szervezésben, a toborzásban. A programokba a 14-35 és az 50 év feletti korosztályt vonjuk be. A fiataloknak téma lesz a bűnmegelőzés, a drog, az érzékenyítés, és ifjúsági klubot is létrehozunk nekik. Természetesen meghívjuk őket az 50 év felettieknek szóló eseményekre is – családi nap, szemétszedés, virágültetés, idősek otthonában felolvasás, karácsonyi ünnepség, kulturális fesztivál –, hiszen az a célunk, hogy erősítsük a nemzedékek közötti kapcsolatot, elterjesszük körükben azt a fajta önkéntességet, amikor saját idejüket, tehetségüket, kreativitásukat adják egy jó ügyért. Tervünk, hogy a településeken feltérképezzük a civil szervezeteket, és létrehozunk egy adatbankot. Később ebből kiadvány is születhet, amely a civilek, az állami, önkormányzati és egyházi szervezetek közötti hatékonyabb együttműködést szolgálja.

 

Az egyesület két üdülővel is rendelkezik Jászárokszálláson. Elnök asszonynak sok álmatlan éjszakát okozott ezek felújítása. Tud már aludni?

– A támogatóknak hála a legégetőbb felújítások megtörténtek, így már ki tudjuk adni. Azt gondolom, az uniós rendezvények abban is segítségünkre lesznek, hogy az üdülőt reklámozzuk, illetve további támogatókat találjunk, mert a nyílászárókat is tervezzük kicserélni. Jászárokszállás nagyon szép középkori település Jászberény közelében, van termálfürdője, horgásztava, tehát kellemes pihenést nyújt akár családoknak, akár egyedülállóknak. Két évvel ezelőtt még az eladásukon gondolkodtunk, ma már örülök, hogy nem kapkodtuk el, mert jutalmazásra is felhasználhatjuk: csoportvezetőink, önkénteseink áldozatos munkáját szeretnénk üdüléssel megköszönni.  

 

Az üdülési lehetőségről Juhászné Kovács Judit elnöktől kérhető bővebb információ: + 36 20 930 9403