Keresés
Jelentkezési lap rajzpályázathoz 2018 október
EFOP-1.3.7-17-2017-00205

EFOP-1.3.7-17-2017-00205

„ Mozgáskorlátozottak Balassagyarmati Egyesülete és a rimóci Római Katolikus Egyházközség közösségfejlesztő tevékenységének bővítése a társadalmi kohézió erősítése érdekében ” 

Letöltés PDF formátumban

Boldog Karácsonyt!
Európai uniós támogatásból megvalósuló fejlesztési informáci

Tájékoztató a közlekedőképesség-minősítési rendszer felülviz
M3-as metró: várhatóan megállapodás születik a MEOSZ és a Fő
Tájékoztatás a közlekedési kedvezményeket érinto változásokk
Sorstársi rehabilitációs mentor felhívás
Sortársi Rehabilitációs Mentor program Képzési felhívás mell
Pályázati adatlap sorstársi rehabilitációs mentor programra
Rajzpályázatra beérkezett alkotások
Elnyert pályázatok
EFOP Együtt a közösségekért

Meosz hírek: Járműszerzési támogatás

Hírek - 2012-04-19
Meosz hírek: Járműszerzési támogatás

Kedvezőbb feltételekkel juthatnak új autóhoz a súlyos mozgáskorlátozott emberek

 

és bővült a jogosultak köre is

 

A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ), a Nemzeti Erőforrás Minisztérium és a Széchenyi Kereskedelmi Bank egyeztetéseinek eredményeként az eddiginél kedvezőbb feltételekkel juthatnak hozzá az államilag támogatott új gépkocsikhoz a súlyos mozgáskorlátozott emberek, és bővült azoknak a köre is, akik igénybe vehetik a közlekedési kedvezményeket. A kormány március 31-ről május 15-re hosszabbította a járműszerzési támogatás igénylési határidejét.

 

A tavalyi bevezetett rendszerben a súlyos mozgáskorlátozottak 900 ezer forint állami támogatást kaphatnak új személyautó vásárlásához. A támogatott gépkocsi a Suzuki Swift 1.2 GLX, amelyhez a Széchenyi Kereskedelmi Bank különböző hitelkonstrukcióin keresztül lehet hozzájutni. Az eredeti konstrukció kedvezőtlenül lett kialakítva, de a MEOSZ és a Széchenyi Kereskedelmi Bank egyeztetéseinek eredményeként ma már több, kedvező konstrukcióból választhatnak az érintettek. Gondot okozott az is, hogy csak kézi váltós modellt lehetett vásárolni, mostantól azonban automata váltós változat is rendelhető, a piacinál jóval alacsonyabb felárért.

 

Azok, akik jelentős (1,2 millió forint) önerővel rendelkeznek, már 1,7 millió forintért hozzájuthatnak a listaáron 3,4 millió forintba kerülő kézi váltós Suzukihoz, de az automata váltós autót is elhozhatják már 2,1 millió forintért. A korábbinál kedvezőbb áron és alacsonyabb törlesztőrészlet megfizetésével juthatnak hozzá az autókhoz azok is, akik csak a minimális, 125 ezer forintos kezdő részletet tudják megfizetni: az ő esetükben 2,2 millióba kerül a kézi váltós, 2,6 millióba pedig az automata váltós verzió, ennek listaára 4 millió forint. Jelenleg nyolc konstrukcióból választhatnak az érintettek, mindegyikre jellemző, hogy az autó árának egy részét három éves futamidejű kölcsön formájában kell megfizetni, és a havi törlesztő mellett ötezer forintos casco biztosítással is számolni kell. Bővült az értékesítési hálózat is, a meglévő hét mellett a jövőben négy újabb értékesítési ponton, Zalaegerszegen, Nagykanizsán, Nyíregyházán és Szegeden is igénybe lehet venni a járműszerzési kedvezményeket.

 

A mozgáskorlátozottak egy részének ez a típusú Suzuki nem felel meg, mert a csomagtartójában nem fér el a kerekesszék, nekik egyelőre a használtautó vásárlási támogatás jelenthet megoldást, amelyet szintén a Széchenyi Kereskedelmi Bankon keresztül lehet igénybe venni. Erre legfeljebb 600 ezer forint támogatást kaphatnak, és a választott autó nem lehet idősebb négy évesnél. A MEOSZ és a Széchenyi Kereskedelmi Bank szeretné elérni, hogy ne csak egy típushoz lehessen támogatást kapni, hanem olyan, másik típusú Suzuki is bekerüljön a rendszerbe, amelyikbe a kerekesszék is befér.

A támogatásokat március 31. helyett május 15-ig lehet igényelni a megyei kormányhivatalok Szociális és Gyámhatóságánál. Azok, akik tavaly jogosultak voltak használtautó vásárlási támogatásra, de nem kaptak, május 31-ig új autót igényelhetnek.

 

A tavalyi szabályozás leszűkítette a jogosultak körét a csont-, ízület- és izomrendszer betegségeiben szenvedőkre, így sokan kimaradtak, köztük például nyolcezer szklerózis multiplexes beteg is. A legtöbben ráadásul egy olyan igazolás alapján kaphattak volna csak támogatást, amit a gyakorlatban nem lehetett beszerezni, mert nem voltak kidolgozva az ehhez szükséges eljárási szabályok. A MEOSZ jelezte a problémát a kormánynak, aki egy március végi rendelettel rendezte a helyzetet, és ezzel a többszörösére bővült a jogosultak köre. A jövőben a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal (NRSZH) fogja vizsgálni az érintettek közlekedőképességét, és adja ki azt a szakhatósági állásfoglalást, amellyel igényelni lehet a közlekedési kedvezményeket. A jogosultak körébe bekerültek azok is, akiknek a mozgáskorlátozottságát az idegrendszer vagy a keringési rendszer károsodása okozza, előbbibe tartozik a szklerózis multiplex is. A kormány az év végéig meghosszabbította a korábbi, hét pontos háziorvosi igazolások érvényességét is, az NRSZH a közlekedőképesség súlyos akadályozottságát ezekre, illetve az egyéb, meglévő orvosi dokumentációra alapozva is megállapíthatja, ebben az esetben az érintettet nem fogják külön megvizsgálni.

 

 

 

A támogatott járművek vásárlásával kapcsolatos részletek a www.lehetosegauto.hu oldalon olvashatók.

 

 

További információ: Hegedüs Lajos MEOSZ elnök (06-20/935-8752)

Barcs Gyöngyvér kommunikációs tanácsadó, Széchenyi Kereskedelmi Bank (06-30/922-9116)

 

 

 

Budapest, 2012. április 19.

 

 

Üdvözlettel:

 

 

Gábor Imola

06-30/466-1559

kommunikációs munkatárs

MEOSZ