Keresés
Jelentkezési lap rajzpályázathoz 2018 október
EFOP-1.3.7-17-2017-00205

EFOP-1.3.7-17-2017-00205

„ Mozgáskorlátozottak Balassagyarmati Egyesülete és a rimóci Római Katolikus Egyházközség közösségfejlesztő tevékenységének bővítése a társadalmi kohézió erősítése érdekében ” 

Letöltés PDF formátumban

Boldog Karácsonyt!
Európai uniós támogatásból megvalósuló fejlesztési informáci

Tájékoztató a közlekedőképesség-minősítési rendszer felülviz
M3-as metró: várhatóan megállapodás születik a MEOSZ és a Fő
Tájékoztatás a közlekedési kedvezményeket érinto változásokk
Sorstársi rehabilitációs mentor felhívás
Sortársi Rehabilitációs Mentor program Képzési felhívás mell
Pályázati adatlap sorstársi rehabilitációs mentor programra
Rajzpályázatra beérkezett alkotások
Elnyert pályázatok
EFOP Együtt a közösségekért

Meosz hírek: Koncertjegyre jár a kedvezményes áfa, művégtagra nem?

Hírek - 2012-05-31
Meosz hírek: Koncertjegyre jár a kedvezményes áfa, művégtagra nem?

A súlyos fogyatékossággal élők Európa legmagasabb, 27 százalékos áfáját fizetik ki a művégtagjaik után, miközben a fesztiválbelépők kedvezményes áfa-kulcs alá fognak tartozni

A Forgalmazók az Egészségért Szövetség (FESZ) és a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) csalódottságának ad hangot, mert a kormány – az előzetes egyeztetések ellenére - nem támogatja a gyógyászati segédeszközök általános forgalmi adójának csökkentését, miközben ezt a kedvezményt még a nyári, nagy zenei fesztiválok látogatói is meg fogják kapni az áfa-törvény tegnapi módosítása szerint.

 

Az idei, 43,3 milliárd forintra csökkentett gyógyászati segédeszköz-támogatás előirányzat tarthatóságáról a kormány az év elején tárgyalásokat kezdeményezett a gyógyászati segédeszköz-gyártó és -forgalmazó szövetségekkel, köztük a Forgalmazók az Egészségért Szövetséggel. A FESZ több más intézkedés mellett azt javasolta, hogy a támogatott gyógyászati segédeszközök tartozzanak kedvezményes áfa-kulcs alá, mert így a csökkentett előirányzatból is finanszírozni lehetne a segédeszköz igényeket, és nem kéne csökkenteni a támogatások mértékét sem. A javaslatot a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége is támogatja. Az áfa-csökkentés mindemellett enyhítene az amúgy is nehéz helyzetben lévő krónikus betegek és súlyos fogyatékossággal élők terhein, és segítene talpon maradni a hazai segédeszközgyártásban és -forgalmazásban érintett több mint ezer kis- és középvállalkozásnak is.

 

A teljes hiányt ugyan nem fedezné, de egy lehetséges lépés lehetne a 98 százalékos támogatású gyógyászati segédeszközök áfájának 5 százalékra csökkentése. A FESZ számításai szerint ebben az esetben 1,5 milliárd forint megtakarítás keletkezne a gyógyászati segédeszköz-kasszában, miközben az államnak csupán néhány tízmillió forintnyi bevételről kellene lemondania a betegek térítési díjának csökkenése révén. Ebbe a körbe tartoznak a végtagprotézisek, a súlyos mozgássérültek egyedi gyártású ortézisei, a gyermek-inzulinpumpák és -hallókészülékek, a sztóma ellátás eszközei, a különböző szondák és katéterek, és a fehér támbotok is. Bár az egyeztetéseken úgy tűnt, hogy a 98 százalékos támogatású eszközök általános forgalmi adójának csökkentését a kormány is támogatja, az áfa-törvény módosításai között ez most mégsem szerepel.

 

A FESZ és a MEOSZ ezért arra kéri a kormányt és az Országgyűlés egészségügyi, illetve ifjúsági, szociális, családügyi és lakhatási bizottságának a tagjait, hogy támogassák a gyógyászati segédeszközök kedvezményes áfa-kulcsát, mert így a támogatások mértékének csökkentése nélkül is finanszírozhatók lennének az igények, tartható lenne a kassza, és a súlyos egészségkárosodott emberek terhei is csökkennének. A FESZ adatai szerint hazánkban egy millióan használnak támogatott gyógyászati segédeszközöket, a termékek hosszú ideigkedvezményes általános forgalmi adókulcs alá tartoztak.

 

További információ: Róka László, a FESZ elnökségének tagja (06-30/359-0544) és Hegedüs Lajos MEOSZ elnök (06-20/935-8752)

 

Budapest, 2012. május 30.

 

Forgalmazók az Egészségért Szövetség

Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége

 

 

 

 

 

üdvözlettel:

 

Gábor Imola

06-30/466-1559

kommunikációs munkatárs

MEOSZ