Keresés
Tájékoztató a közlekedőképesség-minősítési rendszer felülviz
M3-as metró: várhatóan megállapodás születik a MEOSZ és a Fő
Tájékoztatás a közlekedési kedvezményeket érinto változásokk
Európai uniós támogatásból megvalósuló fejlesztési informáci

Meosz hírek: Tolókocsi? Kerekes szék? Görszék?

Hírek - 2014-07-20
Meosz hírek: Tolókocsi? Kerekes szék? Görszék?

Az örökös vita, hogy minek is nevezzük egyik ismert közlekedési eszközünket, a kerekes szék kifejezés általánossá válásával lezárulni látszik, mégis, van újabb javaslat. A görszék. Felegyi Károly sorstársunk a Heine-Medin szekció oszlopos tagja így ajánlja megfontolásra az újonnan alkotott szó használatát:

Tolókocsi vagy kerekesszék?

Ezzel a címmel olvastam egy tanulmányt, amely keresi az alkalmas megnevezést. Szerintem egyik sem, én a GÖRSZÉK kifejezést ajánlom.

A szóösszetétel jól beleilleszkedik a nyelvünk logikájába. A görkorcsolya gördülő korcsolya, a gördeszka gördülő deszka, amin állunk, a görszék gördülő szék, amin ülünk. Az első szótag jól kifejezi a mozgás dinamikáját (gördülünk, haladunk vele, akár más által tolva, vagy saját erőből, illetve motoros hajtással is), a második szótag jelzi a testhelyzetet, a stabil ülést.

Ez az új fogalom rövid, kifejező, ellentmondás nélkül lehet vele helyettesíteni az összes erre használt eddigi kifejezést (tolószék, tolókocsi, kerekesszék, lehet háromkerekű, szkuter, de még akár lépcsőnjáró is). Praktikus a használata a mindennapi nyelvben is, könnyen megjegyezhető.

Ha az érintettek elkezdik alkalmazni, talán hamar átkerülhet a köztudatba is. 
 

2014 július 2.
 
Felegyi károly