Keresés
Tájékoztató a közlekedőképesség-minősítési rendszer felülviz
Európai uniós támogatásból megvalósuló fejlesztési informáci

Meosz hírek: Barroso MEOSZ vezetővel is tárgyalt

Hírek - 2011-09-02
Meosz hírek: Barroso MEOSZ vezetővel is tárgyalt

Az Európai Fogyatékosügyi Fórum (EDF) vezetői, Vardakastanis elnök és Szőllősiné Földesi Erzsébet alelnök (a MEOSZ alelnöke) vezetésével Barroso elnökkel találkoztak.

 

Az Európai Bizottság elnöke biztosította tárgyaló partnereit arról, hogy a válság idején is fontosnak tartja rászorítani a tagállamok vezetőit arra, biztosítsák a fogyatékkal élő emberek jogait és igéretet tett arra, hogy ennek érdekében nyomást gyakorol a hatóságokra.

 

Jose Manuel Barroso elnök hangsúlyozta, az EDF a legfontosabb fogyatékosügyi szervezet Európában.

 

A június 1-én Brüsszelben megtartott megbeszélésen kiderült, hogy az EU fogyatékosügyi állásfoglalását mind az Európa Tanács mind az Európa Parlament támogatja, s erről Van Rompuy és Buzek elnökök tájékoztatták Barroso urat.

 

Ugyancsak kulcsfontosságúnak minősítették az ENSZ Konvenciót a Fogyatékosok jogairól, melyet a gyakorlatba kell átültetni.

 

Vardakastanis az EDF elnöke éppen az egyezmények és a gyakorlat közti szakadékok áthidalására helyezte a hangsúlyt és örömét fejezte ki a Barroso elnök által is hangsúlyozott politikai elkötelezettségnek a fogyatékkal élő emberek jogainak érvényesítéséért. Kiemelte, az EDF biztosítékokat kér arra, hogy nem a fogyatékossággal élők fizetik meg elsőként a válság árát.

 

Mivel egész Európában szociális megszorítások vannak, az Európai Bizottság a társadalom legsérülékenyebb tagjai védelmére szólította fel a tagállamok kormányait.