Keresés
Tájékoztató a közlekedőképesség-minősítési rendszer felülviz
M3-as metró: várhatóan megállapodás születik a MEOSZ és a Fő
Tájékoztatás a közlekedési kedvezményeket érinto változásokk
Sorstársi rehabilitációs mentor felhívás
Sortársi Rehabilitációs Mentor program Képzési felhívás mell
Pályázati adatlap sorstársi rehabilitációs mentor programra
Rajzpályázatra beérkezett alkotások
Elnyert pályázatok
Európai uniós támogatásból megvalósuló fejlesztési informáci

Meosz hírek: közgyógyellátás

Hírek - 2012-04-19
Meosz hírek: közgyógyellátás

Májustól újra jogosult lesz közgyógyellátásra az öregségi nyugdíjkorhatárt betöltött korábbi rokkantsági nyugdíjasok egy része

 

A rokkantsági nyugdíj megszüntetésével január elsejétől elveszítették a közgyógyellátásra való alanyi jogosultságukat azok a korábbi, I-es és II-es csoportba tartozó rokkantsági nyugdíjasok, akik betöltötték az öregségi nyugdíjkorhatárt. A MEOSZ és az Alapvető Jogok Biztosa fellépésének eredményeként az országgyűlés módosította a szociális igazgatásról és ellátásokról szóló törvényt, így májustól a korábbi, korbetöltött nyugdíjasok közül azok, akik a legsúlyosabb egészségkárosodásban szenvednek, ismét jogosultak lesznek közgyógyellátásra.

 

A kormány január elsejével megszüntette a rokkantsági nyugdíjat, a korbetöltött rokkantsági nyugdíjasok öregségi nyugdíjasok lettek, ezzel azonban elveszítettek olyan kedvezményeket is, mint a közgyógyellátás, amely a rokkantsági nyugdíjas státuszhoz volt kötve, és alanyi jogon járt nekik. A MEOSZ a megváltozott munkaképességű embereket negatívan érintő jogszabályok okozta hátrányok miatt az idén februárban az Alapvető Jogok Biztosához fordult, beadványában többek között a közgyógyellátás megvonását is sérelmezte. A Biztos tájékozódott a kérdésben, ezt követően megszavazták azt a törvénymódosítást, amely az érintett csoportnak visszaadta a korábban alanyi jogon járó közgyógyellátási jogosultságot. Az intézkedés 40-50 ezer embert érint.

 

 

További információ: Hegedüs Lajos MEOSZ elnök (06-20/935-8752)

 

Budapest, 2012. április 19.

 

Üdvözlettel:

Gábor Imola

06-30/466-1559

kommunikációs munkatárs

MEOSZ