Keresés
Tájékoztató a közlekedőképesség-minősítési rendszer felülviz
M3-as metró: várhatóan megállapodás születik a MEOSZ és a Fő
Tájékoztatás a közlekedési kedvezményeket érinto változásokk
Sorstársi rehabilitációs mentor felhívás
Sortársi Rehabilitációs Mentor program Képzési felhívás mell
Pályázati adatlap sorstársi rehabilitációs mentor programra
Rajzpályázatra beérkezett alkotások
Elnyert pályázatok
Európai uniós támogatásból megvalósuló fejlesztési informáci

Meosz hírek: Koncertjegyre jár a kedvezményes áfa, művégtagra nem?

Hírek - 2012-05-31
Meosz hírek: Koncertjegyre jár a kedvezményes áfa, művégtagra nem?

A súlyos fogyatékossággal élők Európa legmagasabb, 27 százalékos áfáját fizetik ki a művégtagjaik után, miközben a fesztiválbelépők kedvezményes áfa-kulcs alá fognak tartozni

A Forgalmazók az Egészségért Szövetség (FESZ) és a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) csalódottságának ad hangot, mert a kormány – az előzetes egyeztetések ellenére - nem támogatja a gyógyászati segédeszközök általános forgalmi adójának csökkentését, miközben ezt a kedvezményt még a nyári, nagy zenei fesztiválok látogatói is meg fogják kapni az áfa-törvény tegnapi módosítása szerint.

 

Az idei, 43,3 milliárd forintra csökkentett gyógyászati segédeszköz-támogatás előirányzat tarthatóságáról a kormány az év elején tárgyalásokat kezdeményezett a gyógyászati segédeszköz-gyártó és -forgalmazó szövetségekkel, köztük a Forgalmazók az Egészségért Szövetséggel. A FESZ több más intézkedés mellett azt javasolta, hogy a támogatott gyógyászati segédeszközök tartozzanak kedvezményes áfa-kulcs alá, mert így a csökkentett előirányzatból is finanszírozni lehetne a segédeszköz igényeket, és nem kéne csökkenteni a támogatások mértékét sem. A javaslatot a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége is támogatja. Az áfa-csökkentés mindemellett enyhítene az amúgy is nehéz helyzetben lévő krónikus betegek és súlyos fogyatékossággal élők terhein, és segítene talpon maradni a hazai segédeszközgyártásban és -forgalmazásban érintett több mint ezer kis- és középvállalkozásnak is.

 

A teljes hiányt ugyan nem fedezné, de egy lehetséges lépés lehetne a 98 százalékos támogatású gyógyászati segédeszközök áfájának 5 százalékra csökkentése. A FESZ számításai szerint ebben az esetben 1,5 milliárd forint megtakarítás keletkezne a gyógyászati segédeszköz-kasszában, miközben az államnak csupán néhány tízmillió forintnyi bevételről kellene lemondania a betegek térítési díjának csökkenése révén. Ebbe a körbe tartoznak a végtagprotézisek, a súlyos mozgássérültek egyedi gyártású ortézisei, a gyermek-inzulinpumpák és -hallókészülékek, a sztóma ellátás eszközei, a különböző szondák és katéterek, és a fehér támbotok is. Bár az egyeztetéseken úgy tűnt, hogy a 98 százalékos támogatású eszközök általános forgalmi adójának csökkentését a kormány is támogatja, az áfa-törvény módosításai között ez most mégsem szerepel.

 

A FESZ és a MEOSZ ezért arra kéri a kormányt és az Országgyűlés egészségügyi, illetve ifjúsági, szociális, családügyi és lakhatási bizottságának a tagjait, hogy támogassák a gyógyászati segédeszközök kedvezményes áfa-kulcsát, mert így a támogatások mértékének csökkentése nélkül is finanszírozhatók lennének az igények, tartható lenne a kassza, és a súlyos egészségkárosodott emberek terhei is csökkennének. A FESZ adatai szerint hazánkban egy millióan használnak támogatott gyógyászati segédeszközöket, a termékek hosszú ideigkedvezményes általános forgalmi adókulcs alá tartoztak.

 

További információ: Róka László, a FESZ elnökségének tagja (06-30/359-0544) és Hegedüs Lajos MEOSZ elnök (06-20/935-8752)

 

Budapest, 2012. május 30.

 

Forgalmazók az Egészségért Szövetség

Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége

 

 

 

 

 

üdvözlettel:

 

Gábor Imola

06-30/466-1559

kommunikációs munkatárs

MEOSZ