Keresés
Tájékoztató a közlekedőképesség-minősítési rendszer felülviz
M3-as metró: várhatóan megállapodás születik a MEOSZ és a Fő
Tájékoztatás a közlekedési kedvezményeket érinto változásokk
Európai uniós támogatásból megvalósuló fejlesztési informáci

Meosz hírek: „Szövetségben és partnerségben”

Hírek - 2013-03-15
Meosz hírek: „Szövetségben és partnerségben”

„Szövetségben és partnerségben” – országos nőkonferencia fogyatékossággal élő nők nélkül?

 

 

Hétfőn délelőtt a MEOSZ Heine-Medin szekciójának szervezésében fogyatékossággal élő nők kisebb csoportja tiltakozott az ellen, hogy a Magyar Nők Szövetsége úgy szervezett fogyatékos emberekről is szóló országos nőkonferenciát, hogy azon a súlyosan fogyatékos, kerekesszékben élő nők nem tudnak részt venni, az Andrássy úti helyszín ugyanis nem akadálymentes. Ismét előállt az a helyzet, hogy valakik valahol, egy lépcsősor tetején a fogyatékos emberek problémairól beszélgetnek – a fogyatékos emberek nélkül.

A konferencia alcíme „Szövetségben és partnerségben”, célja a szervezők szerint, hogy bemutassa a „sokszínű magyar nőtársadalom” aktuális helyzetét. Úgy tűnik azonban, hogy ebbe a sokszínűségbe a súlyos fogyatékossággal élő női résztvevők már nem fértek bele. Amikor a MEOSZ Heine-Medin Szekciójának egyik, kerekesszékben élő nőtagja szóvá tette a szervezőknek, hogy a fogyatékos emberekről is szóló konferencia helyszíne nem akadálymentes, akkor megértő, partneri hozzáállás helyett sértődött visszautasításban részesült. A nőszervezet elnöke közölte: Andrássy úti székházuk a magyar állam tulajdona, annak akadálymentessége kapcsán panaszával forduljon az állami vagyonkezelőhöz. A tiltakozók nehezményezték, hogy a nők egyenjogúságáért, méltóságáért küzdő szervezet elnöke kioktat egy súlyos fogyatékossággal élő nőt, amikor az részt akar venni egy őt is érintő, róla is szóló eseményen. Szomorúnak tartják, hogy a Szövetség nőképébe a fogyatékos nők nem férnek bele, hisz ellenkező esetben úgy szervezték volna meg az szimpóziumot, hogy azon ők is részt tudjanak venni.

 

A konferencia egyik mai előadója Tamás Gáspár Miklós filozófus volt, aki a résztvevőknek megtartott előadása utána kiment a székház előtt demonstrálókhoz és nekik is megtartotta előadását, rövidített formában. A filozófus hozzátette: a magyar államnak be kellene tartania törvényi kötelezettségeit az akadálymentesítés kapcsán, a szervezőknek pedig ebben az esetben keresniük kellett volna egy akadálymentes helyszínt.

 

A péntekig tartó konferencián szó lesz egyébként a nők közéleti szerepvállalásáról, gazdasági helyzetéről, jogaik érvényesüléséről, szociális és egészségügyi helyzetükről, továbbá a tudományban, az oktatásban és a kultúrában betöltött szerepükről. Ezeken a területeken a fogyatékos nők nem csupán a férfiakkal szemben, hanem ép társaikkal összevetve is rendkívül hátrányos helyzetben vannak. Felszólal többek között Szabó Máté ombudsman, Dr. Herczog Mária egyetemi docens és Dr. Demeter Judit, az Egyenlő Bánásmód Hatóság volt elnöke. Csütörtökön az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala munkatársa azt mutatja be, hogy milyen a fogyatékossággal élő emberek helyzete a munka világában.

 

További információ: Gábor Imola sajtófőnök (06-30/466-1559), MEOSZ

 

Budapest, 2013. március 4.