Keresés
Tájékoztató a közlekedőképesség-minősítési rendszer felülviz
M3-as metró: várhatóan megállapodás születik a MEOSZ és a Fő
Tájékoztatás a közlekedési kedvezményeket érinto változásokk
Sorstársi rehabilitációs mentor felhívás
Sortársi Rehabilitációs Mentor program Képzési felhívás mell
Pályázati adatlap sorstársi rehabilitációs mentor programra
Rajzpályázatra beérkezett alkotások
Elnyert pályázatok
Európai uniós támogatásból megvalósuló fejlesztési informáci

Meosz hírek: Nincsenek alaposan felkészítve a fogyatékossággal élő fiatalok

Hírek - 2013-02-16
Meosz hírek: Nincsenek alaposan felkészítve a fogyatékossággal élő fiatalok

Nincsenek alaposan felkészítve a fogyatékossággal élő fiatalok a munkaerőpiac kihívásaira. Ez derül ki az alapjogi biztos vizsgálatából.

Székely László alapjogi biztos szerint a fogyatékossággal élő fiatalok munkavállalását korlátozza, hogy sem a rájuk vonatkozó jogszabályi környezet, sem a foglalkoztatási-támogatási rendszer nem működik hatékonyan. Hiába szerepel az alaptörvényben a fogyatékkal élő emberek védelme és az egyenlő bánásmód követelménye, a Méltó kezdet ombudsmani vizsgálat során Székely megállapította, hogy mindennek ellenére több minden nehezíti a fogyatékkal élő fiatalok elhelyezkedését.

Nem csak az iskolai végzettség hiánya a gond, hanem a munkaerőpiac igényeihez képest az egyes szakiskolák képzése ugyancsak elavult. Az ombudsman a vizsgált csoportot oktató intézményekkel, és a velük foglalkozó civil szervezetekkel is konzultált, ami alapján megállapította, hogy nincsenek olyan munkáltatók, akik ezekkel az intézményekkel együttműködnének. Hátrányt jelent továbbá a gyakornoki helyek intézményeken belüli kialakítása, ami korlátozza a munkaerőpiac kihívásaira való felkészülést. A biztos szerint a munkáltatóknál gyakran hiányosak a munkavégzés speciális feltételei. 
 

2013 december 4.
 
vs.hu